Saptamana 20 - TORTUL DE MERE de la bunica

Am crescut in cutia cu prajituri...torturi, prajituri cu fructe, creme, ciocolata, pandispan, placinte, checuri, biscuiti, saleuri, cornulete, cozonac - pe toate le-am avut, rand pe rand, saptamana de saptamana, mereu ceva nou. Si asta multumita bunicii mele - creatoarea de minuni dulci.
Dar oricat de complicate, laborioase si nemaimancate erau prajiturile ce mi se serveau, spre disperarea si uimirea EI, le-am preferat intoatdeauna pe cele mai simple - NEGRESA cu strat gros de ciocolata si TORTUL de MERE.
In continuare mi se pare cel mai genial tort din lume - dulce atat cat ii trebuie, acrisor si racoros!

Primul meu tort - asa ca mi s-a parut firesc sa incep cu reteta EI!

..si a iesit destul de bine, mai e ceva de exersat, probabil ca data viitoare va fi perfect!

Evident sunt multe variatiuni pe tema, combinat cu nuci, dulceata de visine si alte minuni...dar cam asa il face EA, bunica mea:
Curata merele de coaja si cotor, le aseaza intr-o cratita adanca, umple spatiile libere cu alte bucati de mar, toarna o cana de zahar si o jumatate de cana de apa si le lasa in cuptor pana se inmoaie merele, iar siropul ramane de un deget.
Face un pandispan din 4 oua; bate albusurile spuma, adauga 4 linguri de zahar, o jumatate de lingurita de paf de copt, galbenusurile, 4 linguri de faina si zahar vanilat [regula este ca la fiecare ou se pune o lingura de zahar si una de faina].
Toarna aluatul peste mere si-l mai lasa 30 de minute la cuptor. Dupa ce s-a racit, il rastoarna pe o farfurie si orneaza cu frisca proaspata.

Ium iummm la multi ani! 



GRANDMA'S APPLE CAKE

That's the taste and image of my childhood - thousands of all kind of cakes, incredibly baked by my masterchef granny. I proudly present my evertime favourite homemade cake - the apple cake - and this is how my grandma's doing it:
She peels off the apples and arranges them on the bottom of a deep pan, carefully filling the empty spaces with apple slices. Pours over a cup of sugar and half cup of water and let it bake in the oven until the apples get tender and the level of liquid is about 1 cm.
Next step is making a sponge of 4 eggs, by beating the whites and then adding 4 tablespoons of sugar, half of teaspoon of baking powder, the yolks and 4 tblspoons of flour [for every egg, 1 tblspoon of sugar and 1 tblspoon of flour].
Pour the batter over the apples and bake at 200C for 30 minutes more.
After it has cooled, overturn the pan on a plate and carefully place the cake.
Decorate with fresh cream.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu