Saptamana 31 - DOUA SALATE CU OREZ

Caut metode de relaxare in bucatarie din care sa rezulte ceva consistent si hranitor, de preparat si servit la rece...sau cel putin sa implice timp minim de stat in fata plitei.
Dupa o cura de iulie aflata sub semnul salatei verzi, din care intentionez sa va prezint saptamana viitoare o salata usoara de vara, am trecut la explorarea orezului sub forma de salata.

Pornind de la aceiasi baza - orez si mazare - am incercat doua variante de salate: prima cu piept de pui, in aroma de ghimbir si cea de-a doua, vegetariana, fresh, cu gust oriental de curry si accente dulci. Bineinteles ca nu face sens sa fie gatite amandoua deodata, dar poate fi o soutie utila pentru o masa la care aveti si vegetarieni printre invitati.
Cum spuneam, timpul necesar gatitului pe foc este minim. De obicei cand vreau sa obtin un orez bob cu bob care sa nu se lipeasca, il spal si il las in apa rece o jumatate de ora. De data aceasta s-a intamplat ca jumatatea de ora sa se extinda la 4 ore, iar rezultatul a fost benefic! Orezul a absorbit apa si n-a mai fost nevoie decat de 10 minute de gatit pe foc.

Asadar ingredientele comune celor doua salate sunt orezul si mazarea, care se fierb separat si se pun deoparte. Mai departe alegeti calea preferata:


Pentru salata vegetariana tocati marunt un ardei rosu sau galben, pe care-l amestecati impreuna cu orezul si mazarea, iar pentru accente dulci stafide aurii.
Aroma care va face aceasta salata irezistibila este data de sosul dulce pregatit din sucul stors dintr-o jumatate de portocala, o lingura de miere, una de ulei de masline, o lingurita de curry si un praf de sare.


| orez | mazare | ardei rosu | stafide | suc portocale | curry | miere |


La urmatoarea salata avem morcov si ghimbir si pui gatit in vin si sos de soia.
Wok incins, aruncat ghimbir si usturoi, aroma in aer! O bucata de 2 cm de ghimbir si 2 catei mari de usturoi sunt suficienti pentru a aromatiza 3 morcovi taiati subtire si 200g de mazare. Lasati legumele sa se patrunda, adaugati si putina apa daca simtiti nevoia.
Transferati legumele intr-un bol si treceti la gatitul pieptului de pui in wokul incins. Cat timp puiul prinde consistenta, pregatiti un sos din 50ml de vin alb, 3 linguri de sos de soia, 2 linguri de apa si una de ulei de masline, pe care-l adaugati peste pui si lasati sa se patrunda pana cand puiul este gata. Totul se amesteca cu legumele si se serveste peste orez.
Presarati si cativa muguri de pin sau alune.

| orez | mazare | morcov | ghimbir | usturoi | pui | vin alb | sos soia | ulei masline | muguri de pin |




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu