Saptamana 29 - OEUFS MEURETTES

...mai exact oua posate in sos de vin. Este un clasic al bucatariei lyoneze, servit la primul fel, elementul inedit fiind sosul puternic concentrat din vin rosu, imbogatit cu bucatele de sunculita afumata si legume.
L-am descoperit intr-un bouchon lyonese acum 2-3 ani si de atunci il comand de fiecare data cand am ocazia, insa de ce sa nu-l incercam si acasa...












INGREDIENTE
4 oua [1-2 de persoana]
100g sunculita
100g ciuperci
1 ceapa mare
2 catei usturoi
50g unt
1 lingura faina
500ml vin rosu
cimbru, patrunjel, foi dafin
sare, piper


SOSUL
Primul pas este sotarea separata a ciupercilor si sunculitei - taiate in bucati marunte. Se lasa deoparte pe un servetel de hartie pentru absorbirea grasimii lasate.
Intr-o tigaie adanca, se topeste untul si se caleste ceapa si usturoiul. Se presara deasupra o lingura de faina si se lasa 2-3 minute pana ce faina prinde culoare. Se toarna vinul, se adauga ciupercile, o parte din sunculita si condimentele: sare, piper, putin cimbru, patrunjel si o foaie de dafin. Se lasa pe foc mic 30 minute, pana scade vinul si se evapora alcoolul. Suncullita ramasa se pastreaza pentru garnisit.

OUALE
Pentru posatul oualor este nevoie de putina grija in plus. Unul din secrete sta in cat de proaspete sunt ouale - folositi intotdeauna cele mai proaspete oua. Apa, in care se adaugata o lingura de otet, este perfecta pentru posat atunci cand apar mici bule, inainte de fierbere. Usor se varsa oul, spart inainte intr-un bol. Galbenusul trebuie sa ramana moale, astfel ca 3 minute sunt indeajuns pentru gatitul oului.

Oul se serveste cu mult sos de vin, alaturi de paine prajita frecata cu usturoi si ulei de masline.

Am vazut intr-un clip cum Paul Bocuse posa ouale la inceput in vin - asta le confera culoare si aroma in plus, insa prefer totusi contrastul din farfurie dat de albul oului si rosul inchis al vinul, plus oul va fi inca cald daca este posat chiar inainte de servire.



POACHED EGGS IN RED WINE

A classic dish from lyonese cuisine, served as a starter in the lyonese bouchons, easily done also home.


4 eggs [1-2 per person]
100 g bacon
100 g mushrooms, sliced
1 big onion, thinly sliced
2 garlic cloves
50 g butter
1 tsp flour
500 ml red wine
thyme, parsley, bay leaf
salt, pepper


Start by sauteing separately the mushrooms and bacon. Set aside, they will be used lately for the sauce.
In a large pan, melt the butter and saute gently the garlic and onion, add the flour and cook for 2-3 minutes until golden. Pour the wine, replace the mushrooms and part of bacon, season. Simmer for half an hour, until all alcohol reduces.

To poach  the eggs, bring the vinegared water to gently bubbling. Break the eggs one by one and pour it in the bubbling water. Poach the egg for about 3 minutes, until the yolk is still soft inside.

Serve with big garlicky croutons and lots of sauce.

Bon appetit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu