Saptamana 4 - RAVIOLI CU CREVETI SI PATRUNJEL


Am descoperit aceasta reteta in urma cu un an, intr-un album de restaurante parisiene, care pe langa designul particular isi etalau cu bunavointa si un plat din meniu. Restaurantul, La Fontaine Gaillon, este cunoscut pentru specialitatile din fruncte de mare si indeosebi pentru stridiile crescute cu pasiune de mici fermieri bretoni.

Am incercat reteta imediat, dar ce-i drept am improvizat destul de mult, avand  la dispozitie doar foi uscate de lasagna, pe care le-am prefiert putin pentru a putea inveli crevetii si care mi-au dat ceva de furca! Rezultatul nu a fost deloc rau, dar nu se compara cu ce va voi prezenta acum.

Asadar provocarea pentru aceasta saptamana a fost pregatirea pastelor de casa, prin metoda traditionala a bunicutelor din Italia - no pasta machine included, just hands, pretty strog hands!

Pregatirea aluatului nu este deloc dificila, efortul intervine in momentul rularii pastelor care trebuie sa fie foarte subtiri, atat de subtiri cat sa se vada prin ele - expertii in paste ajung sa intinda foaia atat de subtire incat poate pluti in aer ca o foaie de hartie.

PREPARAREA PASTELOR 
Aveti nevoie de oua si faina, 1 ou la 100g de faina. Un aluat din 2 oua si 200g de faina ar trebui sa ajunga pentru aprox. 30 de ravioli.
In faina cernuta pe un blat sau intr-un bol, faceti un caus in centru unde spargeti si bateti ouale. Cu mana, amestecati usor ouale in faina pana cand se vor combina frumos intr-un aluat. Foarte importanta este framantarea, pentru a stimula glutenul din faina, responsabil pentru elasticitatea aluatului. Deci acordati-va timp pentru o framantare corespunzatoare - veti putea observa cum coca va deveni din ce in ce mai fina si elastica!
Infasurati coca intr-o folie de plastic si lasati-o la frigider sa se relaxeze cel putin o jumatate de ora.
Acum sunteti gata pentru rularea pastelor, secretul este sa luati bucati cat mai mici de coca pentru a intinde cat mai usor foile de paste.
Blatul pe care intindeti trebuie sa fie mereu tapetat cu faina pentru a nu se prinde coca de el.
 

RAVIOLI SI PREPARAREA SOSULUI
Foile de paste odata rulate subtire se usuca foarte repede, de aceea sfatul meu este ca pe masura ce aveti o foaie sa o taiati in bucatele cat mai dreptunghiulare si sa impachetati cate un crevete si o frunza de patrunjel. Presati putin piper, ungeti marginile foii cu ou pentru a se putea lipi. La final veti avea niste ravioli de invidiat!
[Pentru a mentine foile de paste fara a se usca puteti sa puneti peste fiecare foaie un servetel umezit.]

Acum mai ramane doar sa fierbeti ravioli si sa pregatiti sosul.
Aduceti la fierbere un vas mare cu apa sarata, in care scufundati ravioli pentru 5 minute. Eu am inca teama lucrului nefacut, asa ca am prefiert crevetii in prealabil 5 minute. Scurgeti ravioli si puneti-i in farfurii adanci.

Sosul il pregatiti usor topind untul si sucul de la o jumatate de lamaie, putina sare si piper. Cantitatea de unt depinde de cati ravioli ati facut, eu am folosi 3 linguri de unt pentru 20 de ravioli. Aveti grija sa puneti si suficienta lamaie, altfel sosul va fi un pic cam greu.


Et voila!
Eu zic ca au iesit excelent, astept acum sa ii gust si pe cei din restaurant, pentru o experienta completa!
Daca sunteti prin Paris, treceti si pe aici
www.restaurant-la-fontaine-gaillon.com















INGREDIENTE
PASTE | 200g faina | 2 oua |
UMPLUTURA | 20 creveti decorticati | 20 frunze patrunjel | 1 galbenus | piper |
SOS | 3 linguri unt | suc de la 1/2  lamaie | sare | piper |



Daca va ramane aluat in plus puteti sa faceti taietei pe care ii lasati sa se usuce (in 24h sunt gata uscati). Vor fi minunati intr-o supa!

3 comentarii:

  1. nu stiu daca citesti, dar pt mine crevetii sunt oribili
    sunt fan salatei de fructe de mare
    astept de la tine ceva cu fructe de mare
    sa stii ca te citesc saptaminal, dar acuma m-am decis sa-ti zic paerea mea
    continua!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. cu siguranta va fi si o saptamana dedicata fructelor de mare!

    RăspundețiȘtergere