Saptamana 3 - LEMON CHEESECAKE

Copt in cuptor sau nu, in crusta de aluat sau simplu, cheesecake-ul este un clasic, prezent in lista de deseruri  a tuturor restaurantelor.
Dintre toate felurile de mancare, prajiturile mi s-au parut intotdeauna cele mai grele provocari - desi amuzante si pe gustul tuturor, este foarte usor sa dai gres - daca nu creste, daca se arde, daca daca...
Cu ceva experienta lipsa in deserturi, am decis sa incerc acest cheesecake, in cea mai complexa forma a sa - la cuptor si cu aluat facut in casa, cu o aroma puternica de lamaie, regasita atat in crema cat si in blat.

Din fericire, rezultatul a fost spectaculos!



Iar procesul de preparare cu atat mai distractiv!

video & edit | nomadstudio.ro


Pe scurt, incepeti cu pregatirea aluatului, amestecand faina cernuta cu bucatele de unt lasat la temperatura camerei, un ou si o lingura de zahar. Pentru un plus de aroma, am adaugat si coaja de lamaie.
Veti obtine rapid o coca omogena, framantati-o si presati-o bine cu podul palmei. Foarte important, aluatul trebuie lasat la frigider sa se relaxeze cel putin 15 minute, invelit etans intr-o folie de plastic.
Intr-o forma de tarta sau tort, intindeti aluatul rulat la o grosime omogena si precoaceti la 200° pentru 10 minute. Avand in vedere ca ulterior va fi coapta cu o crema deasupra din care va trage umezeala, as mai adauga cateva minute la precoacere, pentru siguranta unui aluat bine facut.

Pentru crema, frecati bine zaharul fin cu crema de branza, la care incorporati usor ouale, putina faina pentru consistenta, sucul si coaja de lamaie si esenta de vanilie. Pentru culoare si surpriza eu am adaugat si cateva coacaze.
Functie de cum va doriti consistenta cremei de branza, puteti alege sa folositi galbenusurile si albusurile batute impreuna sau separate. Eu optez intotdeauna pentru textura pufoasa data de spuma de albusuri. Tot la acest capitol intervine si tipul de branza folosit - crema de branza este fina si merge de minune cu spuma de albusuri, pe cand o branza dulce de vaci se combina mai frumos cu oul batut intreg, pentru o textura mai aspra si mai putin prelucrata.

Turnati compozitia peste aluat si coaceti pentru 50 de minute la 180 grade, pana observati ca va prinde o frumoasa crusta aurie.
Serviti-o cu fructe de padure proaspete sau topping de dulceata...si frunze de menta, dar nu inainte de a o lasa sa se raceasca.

ALUAT |  250g faina | 120g unt | 1 lingura zahar | 1 ou | coaja de lamaie rasa |
CREMA | 500g crema de branza | 150g zahar | 3 oua | 2 linguri de faina | suc si coaja rasa de la 1/2 lamaie | esenta de vanilie | fructe de padure |

Un comentariu: